De plannen voor de hervorming van de Raad van State zijn klaar. Het hoogste rechtscollege krijgt voortaan meer armslag.

Zo zal de Raad van State voortaan niet enkel kunnen goedkeuren, schorsen of vernietigen, maar ook schadevergoedingen toekennen. Professor Paul Van Orshoven (KULeuven) maakt zich wat ongerust over de plannen.

De Raad van State is een rechtscollege dat niet tot de rechterlijke, maar tot de uitvoerende macht behoort. Hij moet onder meer oordelen of overheidsbeslissingen wettig zijn.

Tot nu toe kon de instelling aangevochten beslissingen enkel goedkeuren, schorsen of vernietigen. Maar in de nieuwe plannen, die volgens De Morgen vóór de zomervakantie door het parlement zouden worden goedgekeurd, krijgt het rechtscollege meer mogelijkheden.

Zo kunnen de magistraten van de Raad van State tijd geven om vormfouten (bijvoorbeeld als er geen advies gevraagd is of als er geen openbaar onderzoek gedaan is) binnen een bepaalde termijn recht te zetten.

Bovendien kan de Raad van State voortaan zelf schadevergoedingen toekennen. Nu moet iemand die gelijk kreeg van de Raad van State nadien een nieuwe procedure opstarten voor de gewone burgerlijke rechtbank om een schadevergoeding te krijgen.

(belga)